BMV Mariënvelde winnaar Dorpshuis van het jaar 2017

Het was zaterdag 9 december een mooi feestje op het provinciehuis in Arnhem.
BMV Mariënvelde ging met de hoofdprijs naar huis. Voor ons ook de terechte winnaar.
Voor Kulturhus de Wanne een eervolle 4e plaats. Een mooi resultaat op een totaal van 74 inzendingen!
Edmund en alle vrijwilligers bedankt voor jullie inzet en bijdrage hieraan!

 

Mocht je de uitzendingen nog een keer willen zien dan kun je deze via de volgende links raadplegen:

 1. De uitzending van 14 oktober met de aftrap: https://www.youtube.com/watch?v=Vws6ebRjk2g
 2. De uitzending van 21 november met ons Kulturhus: https://www.youtube.com/watch?v=PxzcW4o3J6Q
 3. De aftermovie ‘Ons Dorp’ met in het koor o.a. de kinderen van de Sterrenboog, de bewoners van de Hassinkhof en onze kosters Henk en Leo: https://www.youtube.com/watch?v=9G7SFyUMBNw
 4. De uitzending van 12 december met de finale: https://www.youtube.com/watch?v=P0Ar91eXaq4

Klik op de foto’s voor een grotere weergave.

 

 • Foto 1
 • Foto 2
 • Foto 3
 • Foto 4
 • Foto 5
 • Foto 6

Finalist Dorpshuis van het jaar

In april is de zoektocht naar Dorpshuis van het jaar in Gelderland gestart. Er werd gezocht naar hét bruisende hart van het dorp waar voor iedereen wat te beleven is. Er is massaal gehoor gegeven aan de oproep. 105 mensen hebben via de website in totaal 74 dorpshuizen in Gelderland aangemeld. Er zijn veel ontroerende, originele inzendingen ingediend, met foto’s, filmpjes en collages. Bewoners, vrijwilligers en beheerders tonen veel betrokkenheid en daadkracht om het dorpshuis echt een huis voor iedereen te laten zijn. De jury had de moeilijke taak om 6 dorpshuizen te nomineren. Ze heeft onder andere gelet op activiteiten voor jong en oud, vernieuwing, zichtbaarheid en enthousiasme.

De 6 finalisten zijn inmiddels bekend; BMV Mariënvelde, dorpshuis de Horst in Horssen, het Gildehuis in Lobith, dorpshuis Rheden Willem de Zwijger, het hart Eefde en Kulturhus Beltrum. Zij gaan de strijd aan voor Dorpshuis van het Jaar. Wilt u deze strijd volgen? Op 24 oktober zal de eerste aflevering te zien zijn. Angelique Krüger van Omroep Gelderland zal verslag doen van de wedstrijd en komt langs bij de zes finalisten. Tijdens de acht afleveringen krijgen zij uitdagingen om te laten zien waarom zij de titel verdienen.

De zes genomineerde dorpshuizen krijgen elk € 750,-. De winnaar krijgt niet alleen mooi gedenkplaatje voor op de gevel. Tijdens de laatste uitzending, op 12 december, zal gedeputeerde Bea Schouten de prijs, te weten 2500 euro en een groot feest ter waarde van 3000 euro, uitreiken aan de winnaar.

Angelique Krüger interviewt beheerder Edmund Heutinck en overhandigd het spandoek

Jaarverslag 2014-2015

Klik op deze link: Jaarverslag Stichting Kulturhus Beltrum versie 1.0 jan.2016

 

Kulturhus de Wanne afgevallen voor nominatie Appeltjes van Oranje 2016

Vrijdag 15 januari was een spannende dag voor Stichting Kulturhus Beltrum. Tijdens de landelijke selectiedag van de Appeltjes van Oranje 2016 in Fort Voordorp nabij Utrecht presenteerden de 40 initiatieven zich aan elkaar en aan een deskundige jury van het Oranje Fonds.

Kulturhus de Wanne in Beltrum was uit 160 aanmeldingen geselecteerd om deel te nemen aan de 2e ronde. Tijdens deze 2e ronde, die bestond uit een stemweek die is gehouden van 7 t/m 13 december 2015 en de landelijke selectiedag, zijn uiteindelijk 10 initiatieven genomineerd voor de finaledag in mei waarop Koningin Maxima de Appeltjes van Oranje uitreikt.

Bas Hommelink voorzitter van Stichting Kulturhus Beltrum heeft tijdens selectiedag nogmaals de kracht van het Kulturhus gedachtegoed in Beltrum onder de aandacht gebracht. ‘Er is niet gedacht vanuit één gebouw maar door SAMEN WERKEN en SAMEN DOEN met andere gebouweigenaren is een bloeiende en toekomstbestendige sociale structuur ontstaan in Beltrum. Hierbij fungeert Kulturhus de Wanne als het ‘kloppend hart’ van het dorp’.

Ronald Stapelbroek vertelt: ‘nadat bekend werd dat ons Kulturhus in de stemweek de meeste stemmen had vergaard in de regio Oost steeg bij ons de spanning. Jammer genoeg werd even later duidelijk dat de jury een andere keuze had gemaakt en Kulturhus de Wanne niet bij de laatste 10 genomineerden hoorde. Maar gelukkig hoefden we niet met lege handen naar huis. Door het Oranje Fonds werden we nog verrast met een cheque van € 2.500,-. Uiteindelijk zijn we niet genomineerd maar we kijken desondanks toch terug op een leuke en inspirerende selectiedag’.

Op de finaledag in mei wordt uiteindelijk aan 3 van de 10 genomineerden de prijs die bestaat uit een geldbedrag van € 15.000,- en een bronzen Appeltje van Oranje, gemaakt door Prinses Beatrix uitgereikt. Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven met geld, kennis en contacten. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn al sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.

 • 20160115_132643
 • 20160115_161002
 • 20160115_140752